Skip to main content

Άλειμμα χουρμά για απολαύσεις χωρίς ενοχές!

Την είδαμε την δοκιμάσαμε και την μοιραζόμαστε μαζί σας για μοναδικές γλυκές απολαύσεις χωρίς ενοχές! Η σπιτική μερέντα όπως θα την δείτε, είναι μια από τις πολλές και διαφορετικές συνταγές που κυκλοφορούν, με μια διαφορά: είναι απόλυτα υγιεινή, έχει χαμηλή γλυκαιμική αξία και είναι κατάλληλη για χορτοφάγους!

Με εύκολα και απλά βήματα, μπορείτε να έχετε και εσείς στο σπίτι σας, ένα βαζάκι ίσως και πολύ νοστιμότερο από την κλασική πραλίνα φουντουκιού, για να ετοιμάσετε ένα σνακ ή ένα δυναμωτικό πρωινό! Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι τα εξής:

250 γραμμάρια χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι. Προσοχή να μην έχουν ζάχαρη οι χουρμάδες καθώς οι τυποποιημένοι συνήθως περιέχουν. Ο χουρμάς είναι ένα πολύ γλυκό και απολαυστικό αποξηραμένο φρούτο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μεγάλη διατροφική αξία.

150 γραμμάρια φουντούκια. Προτιμήστε αν έχετε πρόσβαση σε ξηροκαρπάδικο, ελληνικό φουντούκι καθώς είναι πιο νόστιμο, πιο αρωματικό και πικρό αλλά λίγο πιο τσιμπημένο στην τιμή.

250 ml γάλα καρύδας ή γάλα αμυγδάλου ή γάλα βρώμης, ενώ αν δεν σας ενδιαφέρει να είναι αποκλειστικά χορτοφαγική η μερέντα σας, μπορείτε να βάλετε και γάλα.

70 γραμμάρια κακάο ή 60 γραμμάρια κακάο και 20 γραμμάρια χαρουπάλευρο. Προσωπικά προτιμώ τις πιο λιτές συνταγές, οπότε και μόνο κακάο να προστεθεί είναι μοναδικό το αποτέλεσμα.

Μια πρέζα αλάτι και μισό κουταλάκι του γλυκού φυσική βανίλια.

Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και μέλι, σιρόπι σφενδάμου, σιρόπι αγαύης κ.α έως 100γραμμάρια. Αλλά μπορώ με σιγουριά να σας πω ότι αν δεν γίνει η παραμικρή προσθήκη γλυκαντικής ύλης, δεν θα λείψει από την συνταγή. Αν θέλετε να είναι γλυκιά η χουρμαδομερέντα σας, προσθέστε έως 50 γραμμάρια ώστε να μην χάσουμε και την ευκαιρία για γλυκιές απολαύσεις με χαμηλή γλυκαιμική αξία!

Η διαδικασία όσο πιο απλή γίνεται:

Βάζουμε τους χουρμάδες απλωμένους σε ένα τηγάνι με λίγο νερό ίσα ίσα να τους καλύπτει μέχρι τη μέση και σε δυνατή φωτιά αφήνουμε να βράσουν σκεπασμένοι για 4 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να στραγγίσουν οι χουρμάδες και βάζουμε στο μπλέντερ τα φουντούκια (προαιρετικά μπορείτε πρώτα να τα καβουρδίσετε). Τα αφήνουμε αρκετά ώστε να τριφτούν καλά και προσθέτουμε σιγά σιγά τους χουρμάδες, το γάλα, το κακάο, τη βανίλια και το αλάτι. Αν δοκιμάσετε και πιστεύετε ότι θέλετε να είναι πιο γλυκιά η πάστα, προσθέτετε μέλι ή σιρόπι επιλογής σας!

Αποθηκεύστε σε γυάλινο βάζο που κλείνει ερμητικά, για μια εβδομάδα! Αν έχει γίνει σωστή αποστείρωση στο βάζο, μπορείτε να κρατήσετε για περισσότερο καιρό αλλά ποτέ αν έχετε χρησιμοποιήσει φρέσκο γάλα!

Πρόκειται για μια σπιτική απόλαυση που θα γίνει συνήθεια για μικρούς και μεγάλους!

σπιτικες συνταγες, συνταγές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, υγιεινές συνταγές, υγιεινό πρωινό, χουρμας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2021 HAPPYGARDENER.GR ALL RIGHTS RESERVED

error: Content is protected !!