Skip to main content

Τα πάντα για την ροδιά και την καλλιέργεια της!

Ο καρπός της ροδιάς λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες Α, B1, B2, C και Ε, καθώς επίσης σε σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες, τανίνες, πολυφαινόλες, φυλλικό οξύ και πολλές άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, κατατάσσεται στις θρεπτικές υπερτροφές που μας προσφέρει η γη.

Η ροδιά είναι δέντρο ή θάμνος ανάλογα με το κλάδεμα που πραγματοποιείται, φυλλοβόλο με μέγιστο ύψος που δεν ξεπερνά τα 5 μέτρα. Τα φύλλα της ροδιάς είναι μικρά και τα άνθη της μεγάλα με κόκκινο χρώμα. Οι καρποί της, τα ρόδια συλλέγονται το φθινόπωρο, συνήθως στα μέσα του Οκτωβρίου.

Δρόγη θεωρείται ολόκληρο το ρόδι εκτός από το κοτσάνι. Η χροιά ενός καλού ροδιού πρέπει να είναι άλικη. Για να μην ανοίξει το ρόδι πρόωρα, πρέπει να ποτίζεται πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ γίνεται και ο καρπός πιο γλυκός. Τα κουκούτσια του ροδιού, φυλάξτε τα για φυσικό και ισχυρό πίλινγκ σώματος.

Η περιεκτικότητα του σε βιταμίνες C & B6 είναι σημαντική, ενώ καθιστά τον καρπό ιδιαίτερα αντιοξειδωτικό και θρεπτικό, προσφέροντας προστασία σε σώμα και επιδερμίδα. Επιπλέον περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Ε, όλο το σύμπλεγμα βιταμινών Β εκτός της Β12, φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο και σελήνιο.

Το ρόδι αν σας είναι δύσκολο να το καταναλώσετε ως τροφή, γίνεται υπέροχος χυμός ειδικά σε συνδυασμό με το μήλο.

Φύτευση

Η φύτευση γίνεται ιδανικά από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο σε εδάφη με καλή αποστράγγιση. Πρέπει η φύτευση να πραγματοποιείται αφού πέσουν τα φύλλα το φθινόπωρο και πριν πετάξου νέους βλαστούς. Πριν τη φύτευση, ιδανικά μπορείτε να προσθέσετε καλά χωνεμένη κοπριά ή υπερφωσφορικό λίπασμα

Τα φυτά σε μπάλα χώματος μπορούν να φυτεύονται όλο το χρόνο ενώ οι λάκκοι πρέπει να είναι περίπου 30*30 εκατοστά ανάλογα με το μέγεθος του φυτού. Οι αποστάσεις φύτευσης πρέπει να είναι 4*4 μέτρα για καλό ηλιασμό και αερισμό των δέντρων. Αν διαλέξετε να φυτέψετε γυμνόριζα δενδρύλλια, πρέπει να τα φυτέψετε άμεσα μετά την αγορά τους. Μετά το φύτεμα ποτίζουμε αμέσως ώστε να φύγει ο αέρας μεταξύ ριζών και εδάφους.

Κλάδεμα

Η ροδιά αν μείνει ακλάδευτη εμφανίζει πυκνή βλάστηση και παραφυάδες με αποτέλεσμα να εξασθενεί και να μειώνει σημαντικά την παραγωγή της. Το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας ή έστω κάθε δύο έτη πρέπει να πραγματοποιείται ώστε να έχουμε αρκετούς, υγιείς και εύγευστους καρπούς, ενώ η καταλληλότερη εποχή είναι ο χειμώνας από Δεκέμβριο έως Φεβρουάριο. Όταν αρχίζουν την άνοιξη να εμφανίζονται παραφυάδες, κλαδεύουμε προσεκτικά κατά βούληση ώστε να περιορίσουμε τις παραφυάδες και να επιτρέψουμε το δέντρο να δώσει βαρύτητα στους καρπούς.

Δεν κλαδεύουμε ποτέ μέρες με αυξημένη υγρασία, βροχή, δυνατούς βοριάδες και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς οι τομές αποτελούν γέφυρα ώστε να τρυπώσει υγρασία και παγωνιά στον κορμό της ροδιάς και να τη σαπίσει ή να εισβάλλουν ασθένειες και μικρόβιο. Το κλάδεμα καρποφορίας έχει ώς στόχο τη διατήρηση του σχήματος της ροδιάς, τον καλό αερισμό, το σωστό ύψος και την αφαίρεση κλαδιών που έχουν προσβληθεί από ασθένειες. Αν χρειαστεί, ανανεώνουμε κάποιους από τους κεντρικούς βλαστούς. Στο τέλος κάθε κλαδέματος, αλείφουμε τις πληγές με ειδικό σκεύασμα ώστε να προστατέψουμε από ασθένειες, και απολυμαίνουμε τα εργαλεία μας.

Το κλάδεμα διαμόρφωσης πραγματοποιείται σε νεαρές ροδιές ώστε να δώσουμε το σχήμα που επιθυμούμε στις ροδιές, συνήθως σε θαμνοειδής σχήμα. Το κλάδεμα διαμόρφωσης γίνεται όπως σε όλα τα δέντρα, επιλέγοντας από 3 έως 5 βασικούς βλαστούς οι οποίοι θα δημιουργήσουν το βασικό κυπελλοειδές σχήμα και αφαιρούμε της λοιπές παραφυάδες από τη βάση του κορμού. Αυτούς τους βλαστούς θα τους κρατήσουμε μέχρι να μεγαλώσει το δέντρο αρκετά ώστε να χρειάζονται καθ’ ύψος κόψιμο, δηλαδή από 2 μέτρα και πάνω. Ο ψεκασμός με χαλκό μετά το κλάδεμα και πριν την ανθοφορία, προστατεύει από ασθένειες και δυναμώνει το φυτό σας.

Ποικιλίες Ελληνικές και βασικές

Έχουν καταγραφεί πάνω από χίλιες(1000) διαφορετικές ποικιλίες Ροδιάς, από καρποφόρες και μη, νάνες,γλυκές και ξινές.Οι πιο διαδεδομένες στην Ελλάδα είναι η Wonderful, η Eρμιόνης και η Άκο.

Η Πολίτικη ποικιλία έχει καρπό μεσαίου μεγέθους έως 600γρ. Με λεπτή πρασινωπή φλούδα και σπόρους μέτριου μεγέθους κόκκινους και γλυκούς. Οι καρποί της δεν διατηρούνται πολύ μετά τη συγκομιδή.

Η ποικιλία Καράβελος έχει μεγάλους πρασινωπούς καρπούς, ενώ οι σπόροι του έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα όταν ωριμάσουν και πλούσιο γλυκό χυμό. Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι ιδανική για νωπή κατανάλωση και θεωρείται ανώτερης ποιότητας.

Η Ερμιόνης είναι μια αγαπημένη ποικιλία που παίρνει το όνομα της από την περιοχή που πρωτοκαλλιεργήθηκε, την Ερμιόνη Πελοποννήσου. Έχει μεσαίο καρπό με φλούδα μαλακή κόκκινου χρώματος με σπόρο έντονο κόκκινο, μαλακό και πολύ γλυκό χυμό. Συντηρείται στο ψυγείο μετά τη συγκομιδή η οποία ανάλογα με την τοποθεσία καλλιέργειας ξεκινάει στα μέσα Οκτωβρίου.

Μια πρώιμη ποικιλία είναι η Γλυκιά Πατρών, καθώς ωριμάζει μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Έχει μεγάλους καρπούς κιτρινοκόκκινου χρώματος και σπόρο μικρό με γλυκιά ευχάριστη γεύση. Αντίθετα, η Ξινή Πατρών ωριμάζει τον Οκτώβριο ενώ ο καρπός της είναι μεγάλος με σπόρους κόκκινους με ξινή γεύση. Χρησιμοποιείται για παραγωγή γρεναδίνης!

Η Wonderful με καρπούς μεγάλους και κόκκινους, 500-600gr, έχει σπόρο βαθύ κόκκινου χρώματος και γεύση υπόξινη κρασάτη. Μαζεύεται όπως οι περισσότερες ροδιές από τα μέσα του Οκτωβρίου, ενώ ο καρπός της είναι αρκετά ανθεκτικός μετά τη συγκομιδή.

Η ποικιλία Άκο είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλη την Ευρώπη, με καρπούς μικρού έως μεσαίου μεγέθους και βαθύ κόκκινο χρώμα. Οι σπόροι είναι γλυκοί αλλά αφήνουν μια στυφή αίσθηση ενώ ο καρπός είναι ευαίσθητος και δεν αντέχει αρκετά μετά τη συγκομιδή. Μαζεύεται σχετικά νωρίτερα από άλλες ποικιλίες, από τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Αναφορικά, ελληνικές ποικιλίες που θα βρείτε είναι χονδροροδιά, με γλυκόξινη γεύση, η Λειφάνια με μεγάλα ρόδια που φτάνουν το 1 κιλό, και η κρασοροδιά μεγέθους κυρίως μικρού που συχνά οι καρπού σκάνε και έχει χαρακτηριστική κρασάτη στυφή γεύση.

Λίπανση

Η λίπανση γίνεται με βάση το έδαφος στο οποίο πραγματοποιείται η καλλιέργεια. Τα κυριότερα συστατικά που έχει ανάγκη για υγιή ανάπτυξη η ροδιά, είναι το άζωτο, απαραίτητο για την ανάπτυξη και την ανθοφορία και ως εκ τούτου την καρποφορία, το κάλιο το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο για το μέγεθος και την ποιότητα του καρπού, και φυσικά δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε το νερό, το οποίο ρυθμίζει την απόδοση της καρποφορίας και την ποιότητα του καρπού.

Ένα ολοκληρωμένο μείγμα λιπάσματος για ροδιές πρέπει επιπλέον να περιέχει φώσφορο, ασβέστιο, θείο, μαγνήσιο, σίδηρο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και βόριο. Ξεκινάμε τον Μάρτιο και ολοκληρώνουμε τον Ιούλιο, πριν τη συγκομιδή των πρώιμων καρπών. Προσοχή στην υπερβολική λίπανση με άζωτο καθώς αυξάνει ραγδαία την ανάπτυξη παραφυάδων και μειώνει την ποιότητα των καρπών.

Θεραπευτικές Χρήσεις

Το ρόδι από αρχαιότατους χρόνους, θεωρείται καρπός γονιμότητας και καλοτυχίας και δεν είναι καθόλου τυχαίος ο χαρακτηρισμός καθώς ο καρπός είναι πλούσιος σε βιταμίνες και θεωρείται σπουδαία υπερτροφή.

Η κατανάλωση του χυμού από το ρόδι, προλαμβάνει και επιβραδύνει πολλές μορφές καρκίνου, όπως τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη ή του δέρματος.

Οι ιδιότητες του ροδιού είναι πολυάριθμες και πολλές από αυτές σπάνιες. Είναι αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακό, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως επουλωτικό, με αποτέλεσμα να είναι πολύ χρήσιμο σε εκδορές και τραυματισμούς.

Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας λόγω των υψηλών ποσοστών βιταμίνης C, ενώ σε περιπτώσεις κρυολογήματος ή άσθματος έχει πολύ καλές αντιβηχικές και στυπτικές ιδιότητες. Ο χυμός του είναι επίσης πολύ αποτελεσματικός για διάφορες παθήσεις των ούλων, ενώ παράλληλα δυναμώνει και προστατεύει τα δόντια.

Μια από τις σημαντικότερες και πιο γνωστές ιδιότητες του ροδιού, είναι η ευεργετική δράση που έχει στην καρδιά και το αίμα μας. Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, καλής και κακής, υποστηρίζει την παραγωγή υγειών ερυθρών αιμοσφαιρίων, με αποτέλεσμα να μειώνει τους κινδύνους καρδιαγγειακών νοσημάτων. Γενικότερα λειτουργεί ως τονωτικό της καρδιάς, καθαρίζει το αίμα, βοηθά στην καλύτερα κυκλοφορία του αίματος και στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και εμποδίζει την αρτηριοσκλήρυνση.

Άλλες ιδιότητες του ροδιού, είναι η προστασία που προσφέρει από εγκεφαλικές βλάβες και η προφύλαξη από παθήσεις των ματιών λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε βιταμίνη A. Είναι πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, ενώ επίσης βελτιώνει τη στυτική λειτουργία στους άντρες και αυξάνει τη γονιμότητα και στα δυο φύλα. Θεωρείται πολύ καλό δυναμωτικό και αποτοξινωτικό.

Άλλες χρήσεις του ροδιού έχουν σχέση με την προστασία και σε ορισμένες περιπτώσεις ίαση των εσωτερικών μας οργάνων: Θεραπεύει από χρόνια διάρροια και δυσεντερία και γενικά ομαλοποιεί το πεπτικό μας σύστημα. Προστατεύει τα νεφρά από τοξίνες και τα καθαρίζει, ενώ προσφέρει σπάνια προστασία στο συκώτι και βοηθάει στην αναγέννηση του.

Το ρόδι βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να βελτιώνει την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη και παράγοντες που επηρεάζουν το μεταβολικό σύνδρομο. Συνεπώς προστατεύει από τον παχυσαρκία και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Τέλος, πνευματικά η κατανάλωση ροδιού, είτε του καρπού είτε του χυμού του, προσφέρει πνευματική διαύγεια.

Ανεπιθύμητες ενέργειες και προφυλάξεις κατά τη χρήση δεν υπάρχουν, εκτός αν υπάρχει αλλεργία στον καρπό. Η κατανάλωση όπως σε όλα τα τρόφιμα θέλει μέτρο.

Καλλυντικές χρήσεις

Ο καρπός της ροδιάς είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιγηραντικά της φύσης!
Δεν προλαμβάνει μόνο την πρόωρη γήρανση από την ηλιακή ακτινοβολία και τη κακομεταχείριση της επιδερμίδας, αλλά καταπολεμά και τις ελεύθερες ρίζες, τόσο εσωτερικά όσο εξωτερικά, προσφέροντας κυτταρικό σφρίγος και γρηγορότερη ανανέωση των ιστών της επιδερμίδας.

Ο χυμός του ροδιού αναζωογονεί την επιδερμίδα, ενώ παράλληλα έχει την ικανότητα να καθαρίζει και να λειαίνει την επιδερμίδα κάνοντας απαλή απολέπιση. Είναι εξαιρετικό ενυδατικό για την επιδερμίδα και λειαίνει τις ρυτίδες έκφρασης. Το ρόδι είναι ιδανικό τόσο για το πρόσωπο όσο και για το σώμα, προσφέροντας τις ίδιες ιδιότητες και αφήνοντας αίσθηση νεανικού και καθαρού δέρματος.

Η λάμψη που το ρόδι προσδίδει στην επιδερμίδα είναι ασύγκριτη, ενώ παράλληλα βοηθά πολύ για την πρόληψη και την εξάλειψη των πανάδων. Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά εγκαύματα αλλά και τον ιό του έρπητα. Η λάμψη όμως δεν περιορίζεται στο πρόσωπο ή στο σώμα μας, γιατί αποτελεσματικότατη είναι επίσης και η χρήση του ροδιού στα μαλλιά όπου τα λειαίνει και τα βοηθά να μη φριζάρουν.

Εξαιρετική είναι η αποτελεσματικότητα του ροδιού σε περιπτώσεις ακμής, όπου βοηθά πολύ στην αποκατάσταση της επιδερμίδας και τον καθαρισμό της, ενώ και σε περιπτώσεις ξηροδερμίας είναι ισχυρό ενυδατικό και μαλακτικό ακόμα και σε πολύ ταλαιπωρημένες περιοχές του σώματος όπως είναι οι φτέρνες.

Τέλος, επειδή το καλύτερο καλλυντικό είναι αυτό που εκ των έσω καθαρίζει και ενυδατώνει, η βρώση ροδιών βοηθάει στην αυξημένη κατακράτηση υγρών, ενώ παράλληλα οι θερμίδες που προσφέρει είναι πολύ χαμηλές.

καλλιεργεια ροδιας, οπωροφορα δεντρα, ροδι, ροδια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2021 HAPPYGARDENER.GR ALL RIGHTS RESERVED

error: Content is protected !!