Skip to main content

Καστανό ή λευκό Ρύζι;

Το ρύζι πρακτικά είναι ο σπόρος από το ομώνυμο είδος πόας, ενώ υπάρχουν πολλές ποικιλίες. Δεν περιέχει γλουτένη ενώ το κατά πόσο είναι ανθυγιεινό ή υγιεινή στη διατροφή μας, εξαρτάται αποκλειστικά από τον τρόπο που το καταναλώνουμε (μαγείρεμα – ποσότητα) αλλά και τον σκοπό.

Παραδείγματος χάριν, αν προσπαθείτε να χτίσετε μυϊκή μάζα, το ρύζι είναι μια οικονομική πηγή υδατανθράκων και θερμίδων, που χωνεύονται εύκολα. Αν κάνετε μια καθιστική ζωή όμως με μεγάλη κατανάλωση υδατανθράκων, το ρύζι δεν θα αποτελέσει σύμμαχο.

Πάμε όμως να δούμε ποια είναι η διαφορά αν επιλέξετε καστανό ή λευκό ρύζι:

Ακούμε διαρκώς τα τελευταία χρόνια, ότι το καστανό ρύζι είναι καλύτερο από το λευκό, όπως το ψωμί ολικής από το κλασικό, όπως τα μακαρόνια ολικής από τα κλασικά, και συνεχίζει αυτή η αντίληψη χωρίς όμως την σαφή αιτιολόγηση.

Η υπεραπλούστευση και γενίκευση κάποιων πραγμάτων δεν βοηθούν, οπότε ας εξηγήσουμε με απλά λόγια, σε τι διαφέρει το καστανό από το λευκό ρύζι!

Το καστανό ρύζι όταν περνάει από τη διαδικασία επεξεργασίας και καθαρισμού, αφαιρείται μόνο ο εξωτερικός φλοιός του σπόρου, με αποτέλεσμα να είναι πιο σκληρό, και πιο σκούρο σε χρώμα, συγκριτικά με το λευκό ρύζι όπου αποφλοιώνεται πλήρως.

Άτομα με ευερέθιστο έντερο, ή προβλήματα χώνεψης, θα βρουν το καστανό ρύζι βαρύ και θα έχουν φούσκωμα οπότε καλό είναι να το αποφύγουν. Επίσης είναι πάντα πιο σκληρό από το λευκό και θέλει περισσότερο βράσιμο.

Αν όμως θέλετε να έχετε αίσθημα κορεσμού και περισσότερη ώρα, και μια τροφή που είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, τότε είναι η καταλληλότερη επιλογή. Μια κούπα καστανό ρύζι, έχει περίπου 45 περισσότερες θερμίδες και 7 περισσότερους υδατάνθρακες από το λευκό ρύζι. Αλλά θα σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερη ώρα, δεν θα εκτινάξει τα επίπεδα ινσουλίνης μετά την κατανάλωση, ενώ ίσως το σημαντικότερο είναι πως έχει:

περισσότερο μαγνήσιο, περισσότερο φώσφορο, περισσότερο κάλιο από το λευκό ρύζι, ενώ περιέχει επίσης μαγγάνιο, σελήνιο και χαλκό που δεν περιέχει το λευκό ρύζι.

Είναι λοιπόν καθαρά προσωπική επιλογή η κατανάλωση καστανού ή λευκού ρυζιού. Είναι σαφές πως το καστανό ρύζι όπως και το λευκό, δεν ταιριάζει σε όλους!

Επιλέξτε χωρίς ενοχές, και με γνώση της τροφής που καταναλώνετε!

διατροφη, διατροφικη αξια, καστανο ρυζι, ρυζι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2021 HAPPYGARDENER.GR ALL RIGHTS RESERVED

error: Content is protected !!