Skip to main content

Καλλιεργείστε καρότο στο σπίτι!

Τα καρότα είναι ένα ιδιαίτερα αγαπημένο λαχανικό, με μεγάλη διάρκεια ζωής εντός και εκτός ψυγείου! Η ρίζα αυτή να αντεπεξέλθει σε πολλά και διαφορετικά κλίματα, ενώ υπάρχουν πολλές ποικιλίες οι οποίες είναι αρκετές ώστε να έχετε όλο το χρόνο καρότα στον κήπο σας! Τα σπιτικά καρότα μάλιστα, έχουν πολύ ξεχωριστή και νόστιμη γεύση!

Προετοιμασία καλλιέργειας

Σημαντικότερη προϋπόθεση για σωστή καλλιέργεια καρότου, είναι το έδαφος να είναι μαλακό, ελαφρύ, καλά στραγγιζόμενο και αμμώδες ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς εμπόδια η ρίζα. Η σωστή προετοιμασία του εδάφους πριν την σπορά, είναι το Α και το Ω. Ξεκινάμε πάντα με ένα πολύ καλό όργωμα ή σκάλισμα ώστε να μαλακώσει το έδαφος σε βάθος τουλάχιστον 20 εκατοστών, αφαιρώντας πέτρες ζιζάνια ή ακόμα και σκληρό χώμα.

Ακριβώς επειδή πρόκειται για ρίζα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι προστατεύεται από παγετούς, μπορεί να καλλιεργηθεί καλοκαίρι και χειμώνα! Με διαδοχικές φυτεύσεις ανά μήνα, μπορείτε να έχετε όλο το χρόνο δικά σας καρότα!

Ανάλογα από τις συνθήκες καλλιέργειας και το κλίμα, το καρότο χρειάζεται από 2 έως 4 μήνες για να ωριμάσει.

  • Αν το χώμα στον κήπο σας δεν είναι κατάλληλο, όπως για παράδειγμα βαρύ αργιλώδες, προτιμήστε να φυτέψετε σε γλάστρα ή υπερυψωμένο παρτέρι όπου μπορείτε να βάλετε το χώμα της επιλογής σας!
  • Αποφύγετε την κοπριά και τα λιπάσματα στο καρότο γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις το καρότο βγάζε πλάγιες ρίζες, στραβώνει ή παραμορφώνεται.
  • Προτιμήστε απλά υλικά ώστε να υποστηρίξετε την ανάπτυξη των καρότων σας, όπως το κατακάθι από τον καφέ σας, που ταιριάζει εξαιρετικά με τις ανάγκες του καρότου για ανάπτυξη!
  • Φυτέψτε σε μαλακό καλά αεριζόμενο χώμα ώστε να μην πιεστεί η ρίζα και δεν μπορέσει να αναπτυχθεί σωστά ή και καθόλου.

Ποικιλίες καρότων

Θα βρείτε πολλές ποικιλίες καρότων, για διαφορετικές εποχές φύτευσης αλλά και σε διαφορετικά μεγέθη, σχήματα και χρώματα!

Η Baby finger ή little finger είναι μικρό κυλινδρικό καρότο έως 10 εκατοστά , που χρησιμοποιείται κυρίως για συσκευασία ολόκληρο βάζα.

Η Bolero ελαφρώς κωνικού σχήματος και μεγάλο καρότο καθώς φτάνει τα 20 εκατοστά, είναι πολύ ανθεκτικό σε ασθένειες.

Η Amsterdam forcing είναι μικρό κυλινδρικό καρότο, πολύ πρώϊμο.

Η Danvers αναπτύχθηκε ώστε να είναι ανθεκτική σε σκληρά και πυκνά εδάφη, ενώ καλλιεργείται κυρίως για κατάψυξη.

Η Nantes είναι κυλινδρική,γλυκιά και τραγανή ποικιλία για άμεση νωπή κατανάλωση.

Η ποικιλία Chantenay παράγει καρότα μέσου μεγέθους, με κωνικό σχήμα. Χρησιμοποιείται για άμεση κατανάλωση και για μεταποίηση.

Η Autumn King είναι μεγάλου μεγέθους με κωνικό σχήμα για όψιμη παραγωγή.

Η Kronos είναι μακριά καρότα με λείες ρίζες και ανθεκτικά. Ιδανική ποικιλία για σαλάτες.

Η De la halle είναι κατάλληλη για ερασιτεχνική χρήση καθώς έχει πολύ λίγες καλλιεργητικές ανάγκες.

Η Garo είναι μεσοπρώιμη ποικιλία με μεγάλο μέγεθος, κυλινδρικό σχήμα και πάρα πολύ παραγωγική. Κατάλληλη για χειμωνιάτικη καλλιέργεια.

Φύτευση

Ξεκινήστε την σπορά αν θέλετε να έχετε από το καλοκαίρι καρότα, τον Μάρτιο με τις τελευταίες παγωνιές (για Ελλάδα). Συνεχίστε τις σπορές κάθε 3 εβδομάδες ώστε να εξασφαλίσετε καρότα για όλο το χρόνο! Όσο πιάνουν τα κρύα, προτιμήστε την σπορά σε σπορεία σε προστατευμένο χώρο για μεταφύτευση έξω όταν το φυτό φτάσει τα 2-3 εκατοστά. Από την άνοιξη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, μπορείτε να σπείρετε απευθείας στο έδαφος, καθώς με την μεταφύτευση το καρότο είναι πολύ εύκολο να τραυματιστεί και να διακοπεί η ανάπτυξη του.

Φυτέψτε τα καρότα σε παρτέρι ή έδαφος που δέχεται ήλιο καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Διαφορετικά, να έχει ήλιο τουλάχιστον την μισή ημέρα. Οι αποστάσεις σποράς μπορούν να είναι πολύ μικρές, ξεκινώντας από τα 8 εκατοστά απόσταση ανά σπόρο. Σε βάθος, δεν χρειάζεται να είναι πάνω από το πολύ 1 εκατοστό βάθους η σπορά. Θα δείτε τους σπόρους να πετάνε βλαστό σε διαστήματα που ξεκινούν από τις 10 μέρες και φτάνουν και τις 3 εβδομάδες, οπότε μην βιαστείτε να απογοητευτείτε! Βάλτε 3 σπόρους ανά σημείο σποράς και αφαιρέστε προσεκτικά τα πιο αδύναμα όταν πετάξουν!

Διατηρείστε το έδαφος με την απαραίτητη υγρασία, κάνοντας σύντομα και επιφανειακά ποτίσματα, ώστε να μη μουλιάζει μεν το έδαφος, αλλά να διατηρεί δε την απαραίτητη υγρασία. Ξεχορταριάστε προσεκτικά ώστε να μην πνιγούν οι ρίζες από αγριόχορτα αλλά χωρίς να τραυματιστούν και τα καρότα σας! Διατηρώντας την σωστή υγρασία και τα ζιζάνια μακριά, αποφεύγονται και οι ασθένειες που μπορούν να χαλάσουν τα καρότα σας.

Συγκομιδή και αποθήκευση

Το καλοκαίρι, τα καρότα λόγω ζέστης γίνονται πιο σκληρά και ινώδη. Προτιμήστε την συγκομιδή πριν τους καλοκαιρινούς καύσωνες! Το πότε ακριβώς θα μαζέψετε τα καρότα σας, εξαρτάται από το μέγεθος που επιθυμείτε κυρίως! Όσο μικρότερο συλλέγεται το καρότο, τόσο νοστιμότερο είναι. Αν χρειάζεστε όμως μια υπενθύμιση, περίπου 2,5 μήνες αναμονής, είναι αρκετοί! Το καρότο πρέπει να είναι περίπου όσο ο αντίχειρας σας σε μέγεθος το λιγότερο.

Να θυμάστε πάντα ότι τα κρύα ταιριάζουν στα καρότα, οπότε μετά από μια δύο παγωνιές, γλυκαίνουν καθώς αποθηκεύουν στις ρίζες τους σάκχαρα για ενέργεια. Το χειμώνα μάλιστα, μπορείτε να σκεπάσετε με φύλλα τα φυτεμένα καρότα σας, ώστε να τα μαζέψετε αργότερα. Αν τα ξεχάσετε χωρίς να συγκομίσετε, θα πετάξουν από μόνα τους την επόμενη σεζόν από τους σπόρους που θα πέσουν από τις ανθισμένες κορυφές.

Για να διατηρηθούν αρκετό καιρό τα καρότα στο ψυγείο, πλένουμε καλά με κρύο νερό, κόβουμε τις κορυφές και στεγνώνουμε πολύ καλά. Στη συνέχεια τοποθετούμε σε αεροστεγές κουτί, αν θέλουμε και τυλιγμένα με χαρτοπετσέτα. Με αυτό τον τρόπο τα καρότα μπορούν να αντέξουν αναλλοίωτα έως και 2 μήνες. Διαφορετικά, η καλύτερη αποθήκευση, είναι να τα αφήσετε στο χώμα για λίγο παραπάνω καιρό!

Και λίγα ακόμα λόγια για τα καρότα:

  • Τα καρότα δεν είναι μόνο πορτοκαλί, μπορείτε να βρείτε από μαύρα και μωβ μέχρι ολόλευκα καρότα! .
  • Φυτέψτε τα καρότα σας με ραπανάκια και παντζάρια καθώς έχουν παρόμοιες ανάγκες αλλά διαφορετικές περιόδους συγκομιδής! Με αυτό τον τρόπο θα έχετε ένα όμορφο πολύχρωμο παρτέρι με ευεργετικές ρίζες!
  • Τα καρότα είναι ιδανικά για smoothies, κέικ καρότου, θρεπτικές σούπες και πολλές ακόμα γλυκές και αλμυρές δημιουργίες!

καλλιέργεια καρότου, καρότο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2021 HAPPYGARDENER.GR ALL RIGHTS RESERVED

error: Content is protected !!