Skip to main content

Αμαρυλλίς, καλλιεργείστε το πανέμορφο αυτό χειμερινό άνθος!

Τα άνθη της αμαρυλλίδας είναι μοναδικά, δημιουργώντας έναν πανέμορφο και χρωματιστό μπαλκόνι ή εσωτερικό χώρο μέσα στην καρδιά του χειμώνα, μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Η καλλιέργεια της είναι ιδιαίτερα εύκολη καθώς πρόκειται για βολβό, όπως ο νάρκισσος, με κάποιες σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς την περίοδο άνθισης και φύτευσης.

Αμαρυλλίς φύτευση

Η αμαρυλλίς χρειάζεται περίπου 6 με 8 εβδομάδες από τη στιγμή που θα φυτευτεί μέχρι να ανθίσει. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να καθορίσετε τις περιόδους φύτευσης ανάλογα με την περίοδο που θα θέλατε να δείτε τα φυτά σας ανθισμένα! Αν φυτέψετε τους βολβούς στα τέλη του Σεπτεμβρίου, πιθανότατα να είναι σε πλήρη άνθιση μέσα στα Χριστούγεννα δίνοντας χρώμα και ζωντάνια στο σπίτι σας και συμβάλλοντας στην γιορτινή διακόσμηση! Αντίστοιχα μπορείτε να έχετε την Άνοιξη, ακόμα και το Πάσχα με τον κανόνα των 8 εβδομάδων! Και μάλιστα την άνοιξη και το φθινόπωρο, μπορείτε να κρατήσετε τα φυτά σας και στον κήπο καθώς οι θερμοκρασίες το επιτρέπουν.

Η μέθοδος φύτευσης είναι απλή αλλά απαιτητική: μουσκεύουμε τον βολβό για λίγες ώρες ώστε να ενεργοποιηθεί η ρίζα και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη. Γεμίστε μια γλάστρα σχετικά μικρή για κάθε βολβό, με κομπόστ και βάλτε το βολβό με τη ρίζα προς τα κάτω. Καλύψτε τον βολβό με το υπόλοιπο κομποστ και ποτίστε καλά. Φροντίστε ο βολβός να μην καλύπτεται πλήρως αλλά να προεξέχει ελάχιστα! Αφήστε για μια – δύο εβδομάδες την γλάστρα σε σκοτεινό και ζεστό μέρος μέχρι να πετάξει βλαστό! Από τη στιγμή που θα πετάξει βλαστό, περιμένετε 6 με μέγιστο 12 εβδομάδες για να δείτε το άνθος!

Σημαντικά tips:

  • Η αμαρυλλίς δεν θέλει άμεση επαφή με το φως του ήλιου αλλά θέλει φως
  • Όπως και στα περισσότερα φυτά, χρειάζεται καλή αποστράγγιση για να αποφευχθούν ασθένειες. Όταν αρχίσει να ψηλώνει χρειάζεται υποστήριξη ώστε να μην κρεμάσει, σπάσει ή εκτεθεί ο βολβός
  • Για να συνεχίσει να ανθίζει, αφαιρούμε τα παλιά άνθη
  • Φροντίστε το χώμα να είναι πλούσιο και η γλάστρα να έχει οπές αποστράγγισης!

Πως θα ανθίσει ξανά η αμαρυλλίς σας!

Η πρώτη φορά που θα φυτέψετε την αμαρυλλίδα σας, είναι εύκολη! Τα δύσκολα έρχονται μετά καθώς πολλοί διαμαρτύρονται ότι δεν άνθισε ξανά. Θέλει μια έξτρα φροντίδα αλλά αξίζει τον κόπο. Μετά την άνθιση λοιπόν, κόβουμε το ανθικό στέλεχος και αφήνουμε τα φύλλα να ξεραθούν καθώς προσφέρουν πολύτιμη τροφή στους βολβούς. Μόλις ξεραθούν και τα φύλλα αφαιρούμε τους βολβούς, τους καθαρίζουμε και τους αποθηκεύουμε σε σκιερό και ξηρό περιβάλλον ώστε να ξεκουραστούν μέχρι την επόμενη σεζόν!

Αν μείνουν στο χώμα, συνεχίζουν οι βολβοί να είναι ενεργοί με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζονται επαρκώς μέχρι την επόμενη άνθιση, και πολλές φορές δεν τα καταφέρνουν, ενώ άλλες φορές τοποθετούνται σε γλάστρες που δεν αποστραγγίζονται επαρκώς και μέχρι την επόμενη σεζόν οι βολβοί έχουν ήδη σαπίσει.

Αν πάλι θέλετε να δείτε τα φυτά σας να ανθίζουν ξανά το καλοκαίρι, διαλέξτε ένα σκιερό μέρος της αυλής σας! Καθαρίστε το φυτό όπως παραπάνω αλλά ξαναβάλτε το σε μια μεγαλύτερη γλάστρα με φρέσκο και πλούσιο χώμα, ποτίστε και αφήστε να στεγνώσει πλήρως το χώμα. Προς το τέλος της Άνοιξης ξεκινήστε τα ποτίσματα ώστε να ενεργοποιηθεί το φυτό και σταματήστε τα ποτίσματα τον Αύγουστο ώστε να μαραθεί από μόνο του το φυτό και να ξεκουραστεί εκ νέου ο βολβός μέχρι το επόμενο φύτεμα! Τον Οκτώβριο ξεκινήστε ξανά την διαδικασία πλέον για εσωτερικό χώρο!

Ιδιαίτερη προσοχή θέλει η καλή αποστράγγιση για αποφυγή ασθενειών! Αν η αμαρυλλίς σας αρρωστήσει, το πιο πιθανό σενάριο είναι να καταστρέψετε το βολβό και να αγοράσετε καινούργιο!

Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες με διαφορετικά άνθη, πολλά χρώματα, πολλά σχήματα και ύψη στα οποία μπορεί να φτάσει το φυτό! Κάντε συνδυασμούς που θα ομορφύνουν το χώρο σας ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο! Φροντίσε οι βολβοί που θα αγοράσετε να είναι υγιείς και σφιχτοί χωρίς σημάδια ασθενειών!

Κάποιες ποικιλίες που ξεχωρίζουν είναι η Royal Velvet, η Tosca, η Fairytale, Green Goddess, η Emerald, η Apple Blossom και η Black Pearl.

Όπως συμβαίνει με πολλούς βολβούς, η αμαρυλλίς είναι τοξική για τα κατοικίδια σας, οπότε φροντίστε να είναι φυτεμένα σε σημεία που δεν έχουν άμεση πρόσβαση τα κατοικίδια σας!

αμαρυλλίς, άνθη εσωτερικών χώρων, καλλιέργεια αμαρυλλίς, καλλιέργεια καλλωπιστικών ανθέων, Καλλωπιστικά άνθη, φυτά εσωτερικών χώρων, χειμερινά άνθη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2021 HAPPYGARDENER.GR ALL RIGHTS RESERVED

error: Content is protected !!