Skip to main content

Τα πάντα για τη γύρη!

Τι είναι η γύρη και τι μας προσφέρει

Εκτός από τα πολλά θεραπευτικά βότανα, η φύση μας προσφέρει πολλές τροφές οι οποίες καλύπτουν σημαντικές ανάγκες του οργανισμού μας. Μία από αυτές είναι και η γύρη.

Η γύρη είναι στην πραγματικότητα ο αρσενικός σπόρος των φυτών, απαραίτητο συστατικό για την γονιμοποίηση άνθεων και καρπών. Η μέλισσα συλλέγει τη γύρη με ζήλο, καθώς είναι η τροφή για τις νεαρές μέλισσες, ενώ παράλληλα, πετώντας από άνθος σε άνθος γονιμοποιεί τα φυτά.

Θρεπτική Αξία

Η γύρη περιέχει μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνης και θεωρείται μια από τις πιο θρεπτικές τροφές, με υψηλή περιεκτικότητα τουλάχιστον 22 αμινοξέων, πρωτεϊνών, προβιταμίνη Α, Β2, Β3, Β5, Β6, Β12, βιταμίνες C, F, D, E, H, K, PP, φολικό οξύ(Β9), χολίνη (μεταβολισμός), ινοσιτόλη (προστασία ήπατος), ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο, τιτάνιο, λιπαρά οξέα, ένζυμα και συνένζυμα, υδατάνθρακες, λεκιθίνη, ρουτίνη (βιοφλαβονοειδές), χαλκό, ιώδιο, θείο, νάτριο, χλώριο, πυρίτιο.

Από ότι φαίνεται, η γύρη αποτελεί σημαντική θρεπτική πηγή για τον οργανισμό, ενώ η χρήση της μπορεί να επαναφέρει καταπονημένο ανθρώπινο οργανισμό από κακή διατροφή, υποσιτισμό και αβιταμίνωση. Μπορεί να αποτελέσει συμπλήρωμα διατροφής για όλες τις ηλικίες, ενώ οι θεραπευτικές και καλλυντικές χρήσεις της είναι εξίσου πολλές.

Δοσολογία


Προτιμήστε τη νωπή γύρη από την αποξηραμένη καθώς διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ενώ η καλύτερη φύλαξη είναι στην κατάψυξη. Για θρέψη, 1 κουταλιά της σούπας κάθε πρωί με το χυμό, το γάλα σας, το γιαούρτι ή οποιοδήποτε γεύμα που σας αρέσει, είναι αρκετή!

Η κατανάλωση της γύρης είναι καλό να πραγματοποιείται πριν το γεύμα.

Επιδερμίδα

Η υπέροχη γύρη, προσφέρει τα θρεπτικά συστατικά της και για την βελτίωση της φυσικής ομορφιάς, προσφέροντας λάμψη εκ των έσω. Η καλή υγεία είναι βασικό συστατικό για όμορφη εμφάνιση, και η γύρη φροντίζει για αυτό. Μελέτες δείχνουν, πως η γύρη μέλισσας, βελτιώνει τη όψη και την υφή της επιδερμίδας εμφανώς.

Καθημερινή κατανάλωση γύρης, προσφέρει ορατή βελτίωση της επιδερμίδας, ξεκινώντας από μια σημαντική ιδιότητα: την ισχυρή αντιγήρανση. Η γύρη προστατεύει από την γήρανση των κυττάρων, προσφέρει ανάπλαση και ενυδάτωση, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, με αποτέλεσμα να διορθώνει τις κηλίδες, τις ρυτίδες έκφρασης και τα σημάδια. Αντιμετωπίζει τις δυσχρωμίες ενώ τονώνει την κυκλοφορία του αίματος με το αποτέλεσμα να φαίνεται και στα κύτταρα της λεπτής επιδερμίδας του προσώπου.

Η γύρη μέλισσας επίσης προστατεύει από την αφυδάτωση των κυττάρων, ενώ προωθεί την ανάπτυξη υγιούς ιστού με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση της πρόωρης γήρανσης από καιρικές συνθήκες, έκθεση στον ήλιο και κακή χρήση καλλυντικών προϊόντων. Αποτέλεσμα φυσικά είναι η επιδερμίδα να φαίνεται νεότερη, ενώ γίνεται πιο ανθεκτική στις ρυτίδες.

Άτομα που υποφέρουν από ακμή, θα βρουν μια φυσική λύση στη γύρη. Είτε καταναλώνεται εσωτερικά είτε χρησιμοποιείται εξωτερικά, περιέχει ισχυρά αντιβιοτικά και αντιβακτηριακά συστατικά. Σε συνδυασμό με την ισχυρή ανάπλαση ιστών που προσφέρει, δεν αφήνει σημάδια ακμής και κοκκινίλες, ενώ η ενεργοποίηση του μεταβολισμού με την κατανάλωση γύρης, αποτοξινώνει και καθαρίζει την επιδερμίδα γρηγορότερα.

Υγεία – θεραπευτικές ιδιότητες


Ξεκινώντας από το βασικό χαρακτηριστικό της γύρης, μας προσφέρει γρήγορη και ολοκληρωμένη ανάρρωση από ασθένειες, τονώνει τον αδύναμο οργανισμό και προσφέρει ενέργεια και ζωτικότητα σε έναν καταπονημένο οργανισμό. Βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις και χαρίζει αρκετή ενέργεια και διάθεση να αντεπεξέλθουμε στην καθημερινότητα. Παράλληλα αυξάνει τις επιδόσεις καθώς μειώνει τον καρδιακό παλμό προκαλώντας συνθήκες ηρεμίας στον οργανισμό. Λόγω της υψηλής θρεπτικής αξίας, είναι τροφή μακροζωίας.

Μειώνει τους εθισμούς. Στην ομοιοπαθητική θα συναντήσετε τη γύρη σε πολλές περιπτώσεις εναλλακτικής ίασης. Μια από αυτές είναι και η θεραπεία από εθισμούς και τάσεις να ενδώσουμε ξανά σε αυτούς. Όταν μιλάμε για εθισμούς, μπορεί να είναι ακόμα και η τάση για υπερβολική κατανάλωση τροφών που φέρνει ως αποτέλεσμα να ξανακυλήσουμε από μια υγιεινή δίαιτα στις διατροφικές συνήθειες που είχαμε. Οι μελέτες πάνω σε αυτό τον τομέα συνεχίζονται ακόμα.

Χτίζει νέο, υγιές αίμα. Παράγονται τόσο ερυθρά όσο και λευκά αιμοσφαίρια για αυτό το λόγο είναι ιδανικό συμπλήρωμα για άτομα με αναιμία. Παράλληλα προστατεύει την καρδιά καθώς εξισορροπεί τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, διαλύοντας και αποβάλλοντας περιττό λίπος και γλυκόζη από το αίμα, ενώ παράλληλα είναι αντιοξειδωτική και αντιθρομβωτική προστατεύοντας την καρδιά από πολλές παθήσεις, όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα λόγω των ενζύμων που περιέχει. Συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών που περιέχονται τόσο στη γύρη, όσο και στις τροφές που καταναλώνουμε. Παράλληλα η γύρη προσφέρει υγιή χλωρίδα στο πεπτικό σύστημα, προσφέροντας ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Προστατεύει από την ακτινοβολία και φυσικά από καρκινικά κύτταρα, ενώ φαίνεται να έχει ιδιαίτερη προστασία από καρκίνο του μαστού. Λόγω της σημαντικής ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, η γύρη είναι φυσικό αντιβιοτικό και προστατεύει από λοιμώξεις και προσβολές από βακτήρια όπως σαλμονέλα.

Προστατεύει από αλλεργίες, άσθμα & προβλήματα που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα. Για αντιμετώπιση αλλεργιών πρέπει να καταναλώνεται τουλάχιστον 6 μήνες πριν την περίοδο που η αλλεργία εμφανίζεται και να συνεχίζεται. Η αντιοξειδωτική δράση της γύρης σε συνδυασμό με την αντιφλεγμονώδη, συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του αναπνευστικού συστήματος.

Αντιμετωπίζει την υπογονιμότητα, ενισχύοντας την λειτουργία των ωοθηκών και την συχνότητα ωορρηξίας. Προστατεύοντας συνολικά το πολύπλοκο γυναικείο σύστημα αναπαραγωγής, βελτιώνει και προετοιμάζει τον οργανισμό για μια εγκυμοσύνη, ενισχύοντας την μήτρα και τις ωοθήκες. Τονώνει τις ορμόνες ενώ είναι ένα φυσικό αφροδισιακό!

Δύο σημαντικές ιδιότητες της γύρης είναι η συμβολή στην απώλεια βάρους, καθώς βελτιώνει τον μεταβολισμό και τον ενεργοποιεί, αυξάνοντας την κατανάλωση θερμίδων και η πρόληψη και προστασία από αναπτυξιακά προβλήματα σε παιδιά.

Ηρεμεί το δέρμα σε περιπτώσεις εκζέματος και ψωρίασης και φυσικά σε πιο ήπιες δερματικές παθήσεις. Είναι αντιοξειδωτική, αναλγητική και αντιφλεγμονώδης, ενώ περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την προστασία της επιδερμίδας και την αναγέννηση των κυττάρων.

Προστατεύει τον προστάτη. Άντρες που υποφέρουν από υπερπλασία προστάτη μπορούν να βρουν ανακούφιση στην κατανάλωση γύρης, καθώς μειώνει τις φλεγμονές στον οργανισμό με αποτέλεσμα την μείωση των επισκέψεων στην τουαλέτα.Μπορείτε να καταναλώσετε γύρη και προληπτικά.

Είναι σημαντικό να μην υπερβάλλετε στη δοσολογία, ενώ η χρήση της πρέπει να γίνεται για περιόδους 3 μηνών με διάλειμμα ενός μήνα. Αν είστε αλλεργικοί στη γύρη μην καταναλώσετε ούτε δοκιμαστικά, ενώ το ίδιο ισχύει κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, και του θηλασμού, περισσότερο βέβαια γιατί δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι ασφαλής η κατανάλωση σε αυτή την περίοδο της ζωής σας. Τέλος, παρά το γεγονός ότι είναι γενικά ασφαλής, αποφύγετε την κατανάλωση άμα είστε σε αγωγή με αντιπηκτικά αλλιώς συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Πηγή: Βοτανολόγιο – Γύρη Μελισσών

αντιγηραντικα βοτανα, γυρη, γυρη διατροφικη αξια, γυρη θεραπευτικες ιδιοτητες, γυρη μελισσων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2021 HAPPYGARDENER.GR ALL RIGHTS RESERVED

error: Content is protected !!