Αποθηκεύστε σωστά όσπρια και ρύζι για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής!
Πολλές φορές καταλήγουμε να πετάμε ληγμένα ή κακά συντηρημένα τρόφιμα, σπατάλη η οποία είναι σίγουρα περιττή. Είτε πρόκειται για μακράς ζωής ραφιού είτε σύντομής, κάθε τρόφιμο μπορούμε να το φυλάξουμε εκμεταλλευόμενοι τη διάρκεια ζωής του στο έπακρο.
Θα ξεκινήσουμε με το ρύζι και τα όσπρια, τρόφιμα που αποθηκεύονται για καιρό σε κάθε νοικοκυριό.
Το ρύζι έχει διάρκεια ζωής ραφιού από 10 έως 18 μήνες. Πρέπει για να αντέξει, μόλις ανοιχτεί, να φυλαχτεί σε γυάλινο αεροστεγές βάζο. Οι σωστές συνθήκες συντήρησης, επιβάλλουν δροσερό, ξηρό περιβάλλον και αεροστεγές βάζο αποθήκευσης ώστε να κρατήσει την υγρασία, την σκόνη αλλά και μικροοργανισμούς μακριά από το ρύζι.
Το επεξεργασμένο λευκό ρύζι άμα αποθηκευτεί σωστά, έχει διάρκεια ζωής σχεδόν για πάντα. Κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί με το άγριο ρύζι ή το καστανό, καθώς τα φυσικά έλαια στην επιφάνεια του κόκκου ρυζιού θα χαλάσουν κάποια στιγμή ανεξάρτητα από την αποθήκευση. Ο ιδανικός τρόπος για μακρά αποθήκευση του ρυζιού για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, είναι σε αεροστεγές γυάλινο βάζο, στο ψυγείο ή την κατάψυξη.
Τα όσπρια, δηλαδή φακές, φασόλια, φάβα, ρεβίθια και όποιο άλλο όσπριο αγαπάτε, έχουν παρόμοιο τρόπο αποθήκευσης! Αξίζει η αγορά ποσότητας και αποθήκευση καθώς τα όσπρια είναι γευστικά, θρεπτικά και οικονομικά. Όπως και στα περισσότερα τρόφιμα, πρέπει να αποθηκευτούν σε μεγάλα γυάλινα βάζα, σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό περιβάλλον. Πριν την αποθήκευση τους σε βάζα, προσέξτε να αφαιρέσετε τυχόν πέτρες και σπασμένα ή μαυρισμένα μέρη.
Δεν χαλάνε ακριβώς τα αποξηραμένα όσπρια, στεγνώνουν όμως υπερβολικά με το πέρασμα του χρόνου και δεν βράζουν πλέον ή χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο βρασμού ή μουσκέματος. Έξτρα μυστικό είναι ένα φύλλο δάφνης μέσα σε κάθε βαζάκι για να τα κρατήσετε φρεσκότατα! Με προσεκτική αποθήκευση, τα όσπρια αντέχουν στο ράφι 2 χρόνια!
Κάποιοι θα πουν ότι τα όσπρια μπορούν να αντέξουν περισσότερα χρόνια αποθηκευμένα αλλά από ένα σημείο και μετά, είναι θέμα διατροφικής αξίας, καθώς με το πέρασμα του χρόνου, τα αποξηραμένα όσπρια χάνουν την θρεπτική τους αξία.
Μια ακόμα πρακτική ιδέα είναι το μαγείρεμα αρκετών μερίδων, και η αποθήκευση μαγειρεμένων οσπρίων στην κατάψυξη. Κρατάνε όλα τους τα θρεπτικά συστατικά για 6 μήνες στην κατάψυξη, και έχετε έτοιμα γεύματα για έξι μήνες, ή όσπρια για προσθήκη σε οποιοδήποτε γεύμα, άλειμμα, ή σαλάτα!
αποθηκευση οσπρια, αποθηκευση ρεβιθια, αποθηκευση ρυζι, Αποθηκευση τροφιμων, αποθηκευση φακες, αποθηκευση φασολια, συντηρηση τροφιμων