Αποθηκεύστε το αλεύρι σας σωστά!
Είτε πρόκειται για αλεύρι σίτου, είτε βρόμης ή οποιοδήποτε ικανοποιεί τις δικές σας ανάγκες, πάντα υπάρχει η επιθυμία να διατηρηθεί για περισσότερο χρόνο ώστε να έχετε ένα λιγότερο μηνιαίο κόστος. Ο υπολογισμός και η αγορά του αλευριού που χρειάζεστε για όλο το χρόνο από ένα μύλο ή παραγωγό εμπιστοσύνης σας, είναι σημαντική μείωση κόστους αλλά και χρόνου.
Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης είναι λοιπόν ο εξής:
Προτιμήστε τενεκέ γαλβανιζέ ή βαρέλι, ακόμα και γυάλινα σκεύη, αλλά ποτέ πλαστικά. Είναι σημαντικό να κλείνει αεροστεγώς το μέσο αποθήκευσης ώστε να μην υπάρχει περιθώριο να περάσει οξυγόνο και μικροοργανισμοί στο αλεύρι που είναι αποθηκευμένο.
Αρχίζουμε κοσκινίζοντας το αλεύρι στον τενεκέ. Πατάμε καλά να σφίξει το αλεύρι, δημιουργώντας ανά δέκα εκατοστά καλά πατημένου αλεύρου, λωρίδες όπου βάζουμε χοντρό αλάτι και φύλλα δάφνης. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να φτάσει πάνω πάνω το αλεύρι και προσθέτουμε φύλλα βασιλικού. Έπειτα κλείνουμε ερμητικά και ασφαλίζουμε με κερί ή σιλικόνη. Με αυτό τον τρόπο το αλεύρι παραμένει αναλλοίωτο για πολύ καιρό. Μπορείτε να βάλετε στο ψυγείο τον τενεκέ αλλά και σε ένα χώρο με περιβάλλον ξηρό και δροσερό είναι μια χαρά.
Είναι σημαντικό ο τενεκές να είναι καλά πλυμένος, αποστειρωμένος και στεγνός ώστε να μην έχει ήδη μέσα μικροοργανισμούς που μπορεί να βλάψουν το αλεύρι και να αναπτυχθούν μέσα σε αυτό.
Προτιμήστε μικρούς τενεκές για να βάζετε τις ποσότητες που ξέρετε ότι θα χρειαστείτε ανά μήνα ή δίμηνο. Έτσι θα ξέρετε πόσους τενεκέδες χρειάζεστε και δεν θα ανοίγετε άσκοπα μεγάλους τενεκέδες με ρίσκο να χαλάσει το αλεύρι σας ή να μπείτε στην ίδια διαδικασία.
Για να χρησιμοποιήσετε το αλεύρι σας, απλά κοσκινίστε το ώστε να διαχωριστεί από το χοντρό αλάτι και τα φύλλα δάφνης και είναι έτοιμο προς χρήση!